Raadsleden gaan praten met Stadion en BVO, wie vergeten ze?

18 November 2021, 23:57 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
OMA

door Jan D. Swart

De woordvoerders van de 13 Rotterdamse politieke partijen op het onderwerp Feyenoord City krijgen een gesprek met zowel de Raad van commissarissen van de N.V. Stadion als die van de bvo Feyenoord, de betaald voetbaltak. Ook de directie van die twee entiteiten bij Feyenoord zullen daarbij aanwezig zijn, alsmede de directeur van het nieuwe stadion waarvoor intern onvoldoende geld is opgehaald en ook nog eens 180 miljoen méér moet gaan kosten.

Het gesprek is op de rol gezet omdat de BVO Feyenoord, als huurder van het Feyenoord-stadion, geen verdere schade wil oplopen bij het uitvoeren van de nieuwbouwplannen en zich uit het proces heeft terug getrokken. Op het stadhuis denkt men tijdelijk. In kringen van de voetbaltak zegt men: we zijn er nu helemaal klaar mee. 

De mededeling van de BAM als aanvoerder van het bouwconsertium dat de bouwprijs eind september met 180 miljoen was verhoogd kwam vorige week van de bvo-commissarissen Moussault en Van Bodegom tijdens een persconferentie, waar opvallend geen vertegenwoordigers van de N.V, Stadion en de Stico bij aanwezig waren.

D66-wethouder Van Gils zei óók verrast te zijn dat de overschrijding zó hoog was uitgevallen en heeft nu al twee keer in een raadsvergadering moeten bevestigen dat hij pas tijdens de persconferentie hoorde dat de hoogte van de meerprijs 180 miljoen bedroeg. Toen vandaag Leefbaar-raadslid Simons vroeg of hij dan misschien wel had gehoord of de meerprijs 170 of 160 of 100 miljoen was, zei Van Gils dat hij niet ''aan dit soort spelletjes meedeed.''

Een van de reden waarom de gemeenteraad nu met de vertegenwoordigers van het stadion en het betaalde voetbal wil spreken is dat ze ook uit hun mond willen horen hoe de tijdslijn van de informatie is gelopen.

Dat men in de gemeenteraad - als hoogste orgaan van de gemeente - nog niet helemaal weet hoe ingewikkeld Feyenoord bestuurlijk in elkaar zit, blijkt wel uit hun verzoek om alléén met de commissarissen en directieleden van de N.V. Stadion en de BVO te willen spreken. Bij elkaar zijn dat ongeveer 20 mensen. Maar in het besissingsproces bij Feyenoord is dat nog maar de helft. De Stico - De Stichting Continuiteit Feyenoord - heeft namelijk een even grote stem. De Stico beheert het Gouden Aandeel van het Stadion en staat onder leiding van oud-burgemeester Opstelten. In dat Stico-bestuur zitten verder de profijtbouwers Van Well (oud bvo-voorzitter) en Vervat (ex-wethouder PvdA). Het kan bijna niet missen dat ook zij eind september al op de hoogte waren van de beslissing van de BAM. Bij Feyenoord gaat zo'n bericht als een lopend vuurtje.

Naast de Stico zijn er nog veel meer beslissers in de complexe Feyenoord-familie. Ook bestaat er de Stichting Kromme Zandweg, die drager is van de stadionaandelen van de moederclub. Ook de invloeden van die bestuurders moeten niet worden onderschat. En tenslotte bestaat er een bestuur van de Vrienden van Feyenoord. Dat is een grote groep vermogenden waaruit ook de Vrienden van de Maas zijn ontstaan. De eerste groep heeft ongeveer 27 miljoen kapitaal in de betaald voetbaltak en de tweede genereerde ook ongeveer 25 miljoen om de financiering bij te kleuren.

Het totaal aantal beslissers bij Feyenoord is dus niet gereduceerd tot de vertegenwoordigers van de twee commissariaten. Als de raadsleden echt tot de voltallige kern van de Feyenoord-beslissers willen doordringen is overigens de glazen zaal van het stadhuis te klein, maar het zou hen na al die jaren wel een beter beeld geven van het meningenplatform bij Feyenoord. 

Moraal van het verhaal: als het eind september bekend is dat de BAM een meerprijs wil van 180 mijoen en er zijn naar schatting rond de 40 serieuze beslissers bij Feyenoord, dan is het bijna onmogelijk dat het twee maanden duurt voordat die verhoging de verantwoordelijke wethouder Van Gils bereikt. 

Lees ook: Stadsbestuur hoopt op miljoenenwonder voor Feyenoord City